Staflid op Zomerkamp

Alle stafleden worden door de Landelijke Technische Commissie (Kampcommissie) gevraagd om staflid te zijn op Zomerkamp.
Je kan gevraagd worden als je een jaar als leiding mee bent geweest waarin je bij jouw stafleden van dat jaar bent opgevallen vanwege bepaalde talenten. Het kan ook zo zijn dat je door een ervaren staflid bent aangedragen bij de Kampcommissie om staflid te worden. 

Binnen de Zomerkampen hebben de stafleden een organiserende of een ondersteunende taak. 
De organiserende stafleden heten Recreatiestafleden of Gym-, Dans- en Freerunstafleden. De ondersteunende stafleden heten Non-Recrea stafleden. 

De Recreatie-, Gym-, Dans- en Freerun stafleden staan voor de groep tijdens het recreatieprogramma, de gymlessen, de danslessen of de freerun lessen. Zij zorgen er voor dat de activiteit die gedaan wordt goed is voorbereid en dat alle leiding weet wat er tijdens deze activiteit van hen wordt verwacht. De Non-Recrea stafleden bekleden een aantal vaste ondersteunende functies;

Interne Dienst
Als 'ID' zorg je er voor dat het kampvuur op tijd aan staat, dat de toiletten en de douches schoon gehouden worden en dat het brood en het avondeten op tijd in elk dorp klaar staat. 

Administratie De twee stafleden op de administratie zorgen er o.a. voor dat de telefoon de hele week wordt beantwoord, dat alle deelnemersformulieren goed worden beheerd en dat er genoeg wisselgeld is. 

EHBO Er zijn altijd twee EHBO stafleden die de hele week klaar staan voor hulp bij kleine en grote ongelukken. Ook beheren ze de medicijnen van alle deelnemers en leiding en zorgen ze dat niemand iets vergeet in te nemen. 

Fotograaf Als fotograaf ren en fiets je de hele dag over het terrein om van alle kinderen de leukste sport- en spelmomenten vast te leggen. Je laat de foto's afdrukken bij de fotograaf en verkoopt deze aan de kinderen. 

Blokhut Als staflid in de blokhut zijn alle kinderen bij jou welkom om een snoepje of een ijsje te kopen. Je zorgt er ook voor dat er op gezette tijden voldoende koffie en thee klaar staat voor de leiding en stafleden.

Ben je al een jaar als staflid op Zomerkamp geweest? Dan ontvang je automatisch in januari een nieuw stafformulier om je op te geven voor de aankomende zomer. 

Ben je nog niet als staflid mee geweest, maar ben je vorig jaar aangedragen als staflid? Dan word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dit is een gesprek waar jou, als nieuw staflid, gevraagd wordt om wat meer over je achtergrond te vertellen. Zo kunnen wij een inschatting maken van hoe we jou het beste kunnen inzetten op kamp. Het is immers zowel voor jezelf als voor de kampen prettig om een functie te vervullen waar je je in thuis voelt. Ook worden in dit gesprek de achtergronden en de verantwoordelijkheden van het ‘staf-zijn’ en de structuur van de Zomerkampen besproken. Dit kennismakingsgesprek vindt plaats op één van de werkweekenden (zie de jaarplanning).


Het stafweekend:
 In juni komen alle stafleden van alle weken een weekend bij elkaar om met elkaar kennis te maken, om de laatste beleidszaken door te nemen en natuurlijk om de Zomerkampdans en het Zomerkamplied te leren. Dit is een verplicht weekend voor alle stafleden. 

De kampweek begint voor stafleden op zaterdagochtend/ begin middag en eindigt de week erna op zaterdagmiddag na de eindevaluatie. De zaterdag voorafgaand aan de week wordt de tijd gebruikt om alles met elkaar op orde te maken voor de nieuwe week. Op zaterdagavond is de eerste stafbespreking, waarin de kampleider de week ook inhoudelijk nog eens doorneemt, maar waar ook gedanst en gezongen wordt.

Wil je meer informatie over staf of leiding zijn? Neem dan contact op met: staf@zoka.nl.