Zomaar een dag op Zomerkamp

7.30 uur: Het liedje dat je al kent van vorige ochtenden klinkt over het kampterrein. Tijd om op te staan dus! Maar na een paar dagen ligt je matje nog best lekker…. De leiding maakt de tent open: “Goedemorgen! Over een half uur ontbijten, in de benen!” Je staat op, je kleedt je aan, toilet, wassen, tanden poetsen en dan ontbijten. Thee, brood met kaas of jam of hagelslag, hmm! Je lust er wel twee.

Na het ontbijt zijn er gelukkig twee anderen aan de beurt om af te wassen, jij hoeft vanavond pas. Samen met de anderen ruim je de tent op: alle spullen in je tas, bedden stapelen, schoenen bij de ingang. Zo, de dag kan beginnen. Is het al 10 uur? Nee, nog niet, dus snel ren je nog even naar de blokhut om iets lekkers te kopen.

Om 10 uur zit iedereen aan de tafel in het dorp. Natuurlijk zing je eerst de yell en vervolgens begint het eerste spel. Sommige kinderen gaan naar de danszaal, die zijn op Danskamp. Anderen gaan naar de sporthal, die zijn op Gymkamp. Er zijn er zelfs een aantal die gaan Freerunnen. Vanochtend doen de Zomerkampers Levend Stratego op het kampterrein. De staf legt uit hoe het spel gespeeld moet worden en de leiding is post. Al doet jouw groep nog zo z’n best, jullie slagen er niet in om de vlag te veroveren van de andere partij. Jammer! Voor je het weet, is het tijd voor de lunch.

Aan de picknicktafel buiten in je eigen dorp hoor je hoe het in de sporthal was. Iemand heeft voor het eerst een reuzenzwaai aan het rek gemaakt. Het was best eng, maar gelukkig hielp de leiding haar goed. En in de danszaal hebben ze vandaag streetdance gehad. Je bent benieuwd hoe het optreden aan het eind van de week eruit zal zien.

’s Middags gaan jullie met het hele dorp de speurtocht lopen. Oranje verkeershesje aan en de route proberen te vinden die is uitgezet. De leiding is post onderweg en bij elke post krijg je een opdracht. Gelukkig is er ook een limonadepost, daar ben je wel aan toe!

Aan het eind van de middag is iedereen terug op het kampterrein. Vandaag kun je douchen voor het avondeten, maar eigenlijk wil je andere leuke dingen doen. De leiding spoort je aan: “Kom op, lekker even alle stof afspoelen. Straks help ik je met je haren borstelen.”

Na het douchen nog even naar de speeltuin en dan avondeten. Tomatensoep, pasta met champignonsaus en een appel. Onder het eten luister je naar de Vretotheek. Zouden ze het liedje draaien dat jullie hebben aangevraagd voor de leiding? Tuurlijk, en ook nog de kampdans, die ken je al heel goed, dus gauw gaan jullie met z’n allen meedansen. Na het eten is het jouw afwasbeurt. Bah, bij het afwassen geeft al die saus vies afwaswater, gelukkig kun je nog een tweede teiltje water halen, want de interne dienst heeft de grote waterteil weer gevuld.

Als de afwas klaar is, is het ook al bijna tijd voor het avondprogramma. Je hebt nog net tijd om een foto te bestellen bij de fotograaf. Leuk, er zijn weer veel nieuwe foto’s vanavond. Al gauw moet je echt naar het mafketelspel toe. Alle leiding heeft zich verkleed en je moet uitzoeken wat er verkeerd is in hun kleding of gedrag. Met je snowboard de heuvel af zonder sneeuw, klopt dat? Ze zijn echt maf, die leiding! Als iedereen uitgezocht is, drinken jullie samen nog thee. Gisteren was dat bij het kampvuur, vandaag gewoon in het dorp. Maar er moet natuurlijk wel bij gezongen worden, je hebt al veel nieuwe (en soms ook hele rare) liedjes geleerd deze week.

Na de thee ‘handen wassen, tanden poetsen, plassen’ en dan naar bed. Niet slapen natuurlijk, eerst nog even kletsen en keten in de tent. De leiding komt een paar keer waarschuwen: ‘Jullie moeten nu echt gaan slapen, hoor!’ Langzaam valt de één na de ander in slaap. Het wordt stil in de tent. Nou, dan ga jij ook maar slapen, morgen wordt weer een drukke dag. Ben benieuwd wat we gaan doen!

Naar het zwembad?